konstigalilian -

Ett förmiddagsbesök hos Tant Grön.

Under lördagen åkte vi och hälsade på den gröna kvinnan av frihet på The Liberty Island.

I hamnen på fastlandet nere vid färjorna stod det en kopia och viftade glatt och patriotiskt med den amerikanska flaggan.

En sån här färja åkte vi över med.

Från båten hade man en tjusig utsikt över Manhattans alla skyskrapor. 

När vi började närma oss den gröna kvinnan vändes alla blickar mot henne, men min blick och min kamera vändes till alla andra för ett ögonblick. Det var kul att studera folkmassan medans dom studerade något annat. 

Efter ungefär en kvart tjugo minuter gick vi i land. 

På ön var det fullt med folk. Vi var minsann inte dom enda gästerna fröken Grön hade för dagen. 

Här har ni henne. 
Den vackra kvinnan av plåt som genom åren ärgat sig grön. 

Ståtligt sträcker hon sig mot havet med spriorna i håret, facklan i handen, boken i handen och den avkapade kedjan vid fötterna. Dom sju spirorna symboliserar dom sju kontinenterna, boken daterad 4 juli 1776 är en symbol för självständighet, facklan symboliserar hopp och den avkapade kedjan som man bara kan se från helikopter eller om man på något vis lyckas klättra upp på statyn symboliserar frihet.

En sak jag var nyfiken på med besöket på ön var att få se vad Frihetsgudinnan själv blickar ut över. Det är alltså det här hon ser. Det här fast från högre upp.

När vi fick syn på en grupp med guide såg vi givetvis till att på ett så smidigt sätt som möjligt bli en del av gruppen. Mycket för att jag tycker guider oftast gör allt så mycket roligare och intressantare. 

En vacker vy över hjärtat av den stora stora staden. 

Här har ni en annan kvinna som symboliserar frihet. Frihet, hopp, självständighet, styrka, glädje, kärlek och trygghet skulle man kunna säga. Väskan hon håller i symboliserar att man ska packa på sig så mycket minnen man bara kan under livet, kameran symboliserar att det gäller att fånga ögonblick, klockan symboliserar evig lycka, blusen hon har på sig symboliserar... Nävars! Jag driver som ni säkert redan märker med er!

Bruttan bakifrån. 

På ön finns en motorcykel med namet Liberty Bike som även den är gjord av koppar. 

När vi var färdiga med besöket hos Frihetsgudinnan tog vi en annan färja över till en annan Ö. 

Hej hej och tack för kaffet? Frihetsgudinnan! 

Sen gick vi i land på Ellis Island. 

Den ön är känd för all immigrering som inträffat här genom historien. 

Det är så att den absoluta majoriteten av alla som immigrerade till Amerikat förr i världen klev i land här på Ellis Island. Det var just precis i den här byggnaden dom först fick komma för att påbörja sina nya liv. Nu är byggnaden ett museum med massor av historia från immigrationen. 

Guiden som vi tjuvlyssnade på hos Frihetsgudinnan berättade även lite om Ellis Island. Han sa att 1 av 3 amerikaner härstammar från immigranter som kom till Ellis Island. 1 av 3! Det är ju nästan varannan kotte det. Så berättade han även att Frihetsgudinnan var bland det första immigranterna såg efter att ha färdats veckor på öppet hav. En mäktig syn och ett mäktigt första intryck av den nya världen minst sagt. Framför allt då förr inte var som nu. För då hade många inte ens sett henne på bild.  

Visiten på Ellis Island blev inte så långvarig då vi kände att mycket roligare saker väntade på Manhattan. Men nu har man i alla fall varit där. Jag och miljontals andra som klivit i land på ön. 

Väl tillbaka på Manhattan tog vi en tur genom Battery Park där jag visade Daniel den här skulpturen som symboliserar världsfred. Skulpturen brukade en gång stå i The Center of the Plaza i WTC. Mirakulöst nog så klarade den sig i stort sett helt ifrån attackerna den 11/9/01. Idag står den i parken fortfarande med samma uppgift -att förmedla fred på jorden. Framför skulpturen brinner det en evig låga som hedrar offrena i attentaten. Fint, hemskt, sorgligt och fyllt med hopp på en och samma gång.

Kommentarer
Postat av: Sara

Härlig dag ! Dock måste jag säga att frihetsgudinnans rumpa inte var mycket att hurra över, fast nu är de ju en jävla massa ståltyg där men ändå ! Besviken tjej...

2012-05-19 @ 10:41:27
URL: http://altelind.blogg.se/
Postat av: minabrun - photography

sv: tack så mycket! :D desamma!

2012-05-19 @ 13:41:16
URL: http://miinabrun.blogg.se/
Postat av: Lillan

ha ha vilken skön beskrivning av dig själv :) tror en hel del stämmer av det där ;)



Kram Linda

2012-05-19 @ 15:33:24
URL: http://lilldogg.blogg.se/
Postat av: Jasmine

Vilken spännande utflykt; tack för att du delar med dig av ett inlägg med så många bilder. Jag skulle gärna uppleva det samma.



Svar: Tack för ditt beröm, det betyder så mycket.



Kram

2012-05-19 @ 22:46:47
URL: http://rosanatt.blogg.se/
Postat av: Lollo

Oj vad jag gillar din blus lillasyster! Jättejätte fin!

2012-05-20 @ 15:43:28
URL: http://lilalollo.blogg.se/
Postat av: Jasmine

Svar: Tack för din kommentar. Jag uppskattar att du läser mina inlägg så väl samt att du lämnar några rader.

Kram

2012-05-21 @ 02:22:20
URL: http://rosanatt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0